Vitamina D | 10 secrete pe care trebuie să le cunoști despre
Cunoscută și sub numele de Vitamina Soarelui, vitamina D este răspunsul afirmativ al pielii la “avansurile” solare. De la distanță, poate părea o vitamină neserioasă, pasivă și dezinteresată, însă vitamina D este un diriginte de șantier desăvârșit în asigurarea creșterii și dezvoltării osoase. Iar asta e doar una din funcțiile îndeplinite ca voluntar cu normă întreagă.
Care este povestea vitaminei D? Hai să pătrundem împreună în arhivele tainice ale unuia din cei mai versați micronutrienți esențiali.
1. Vitamina D este unica vitamina pe care corpul tău o poate produce în mod independent. Vitamina D nu este tocmai o vitamină, ci un hormon steroidian liposolubil care poate fi obținut prin expunerea la soare, alimentație și prin administrarea de suplimente alimentare.
2. Puține alimente conțin vitamina D în mod natural. Și pentru că acestea nu se bucură de o doză substanțială, este recomandată suplimentarea ei sub formă de comprimate.
Surse alimentare ce conțin Vit D: pește, ficat, ciuperci, gălbenuș de ou.
3. Ce face vitamina D specială? Spre deosebire de celelalte vitamine, rolul său primar este desemnat prin menținerea unui nivel adecvat de calciu și fosfor în sânge, impact ce se reflectă asupra întregului organism, începând cu sistemul osos, cardiovascular, și migrând spre cel endocrin, neuronal, imunitar, etc.
4. Vitaminele și mineralele în corpul tău acționează în mod sinergic, interconectat. Acțiunea Vitaminei D în corp va depinde de nivelul altor vitamine și minerale prezente în corpul tău, numiți co-factori. Cei mai notabili sunt: Magneziu, Calciu, Vitamina A, Vitamina K (K2 îndeosebi) și Zinc.
5. Mulți factori pot afecta abilitatea de a primi cantitiativ suficientă vit. D prin simpla expunere solară. Printre aceștia se numără:
*Reședința. Cu cât ne distanțăm mai mult de Ecuador, cu atât mai puține raze UVB ating suprafața Pământului în perioadele reci ale iernii.
*Calitatea aerului. Particulele de carbon rezultate din arderea combustibililor fosili, lemn și a a altor materiale, absorb razele UVB, diminuând producția de vitamina D. Prin contrast, ozonul aspiră radiațiile UVB, astfel încât găurile din stratul de ozon cauzate de poluare sfârșesc prin a contrubui la amplificarea nivelului vitaminic D.
*Culoarea pielii. Melanina este substanța care dă culoare pielii, ochilor și părului. Cu cât este mai ridicat nivelul de melanină, cu atât scade capacitatea pielii de absorbție. Atfel, persoanele cu un pigment mai închis al pielii necesită o expunere solară mai îndelungată decât cei cu pigment deschis, pentru a genera aceeași cantitate de vitamina D.
*Greutatea. Studiile au arătat că obezitatea este corelată cu un nivel scăzut al vitaminei D, subliniind totodată și faptul că supraponderalitatea afectează biodisponibilitatea vit. D.
*Vârsta. Odată cu înaintarea în vârstă, atât receptivitatea cât și capacitatea de producție a vitaminei D scade.
6. În corpul uman există circa 30,000 de gene, iar vitamina D influențează buna-funcționare a circa 3,000 din ele prin intermediul receptorilor de vitamina D din întregul corp. Acesta este unul din motivele principale ale efectului său în diferite afecțiuni precum: cancer, psoriazis, autism, diabet, dureri musculare, fracturi, osteoporoză, scleroza multiplă, afecțiuni cardiovasculare, depresie, Alzheimer ș.a.
7. Testează-ți nivelul seric de vitamina D
Pentru a determina necesitatea suplimentării cu vitamina D, ar trebui să-ți faci un test de laborator pentru a stabili nivelul vitaminei D în sânge. În mod ideal, se recomandă efectuarea testului pentru 25 – hidroxi (OH) vitamina D o dată pe an la începutul primăverii (sfârșitul lui martie – începutul lui aprilie), atunci când nivelul vitaminei D este cel mai scăzut.
Repere numerice:
Deficit <25ng/ml
Insuficient<35ng/ml
Optimal 50-70ng/ml
Terapia Cancer 65-100ng/ml
Exces >125ng/ml
8. Doza zilnică recomandată de vitamina D este de aprox. 80 UI /kg, variind astfel între 1,500 – 5,000 UI/zi. Aceste cantități pot fi afectate de volumul țesutului adipos, inflamarea intestinului, nivelul înalt de cortizol, afecțiuni auto-imune, dereglarea metabolismului lipidic, folosirea unor medicamente care reduc absorbția, îmbătrânirea și defectele genetice.
În unele afecțiuni, precum cele ale glandei tiroide, osoase, neurodegenerative, dozele mai mari de vitamina D sunt imperative.
9. Colecalciferolul (Vit D3) este cu aproximativ 87% mai eficient în creșterea și menținerea concentrațiilor serice de 25 (OH) D și produce rezerve de vitamina D de 2 – 3 ori mai mari decât cantitatea echivalentă a vitaminei D2. Majoritatea oamenilor absorb ușor colecalciferolul din suplimentele alimentare indiferent de forma acestora (capsulă, pastilă sau lichid) iar momentul administrării suplimentului dimineața mâncare nu influențează gradul de asimilare.
Ținând cont de faptul că vitamina D este liposolubilă, odată pătrunsă în corp, este mai dificilă eliminarea acesteia. De aceea, recomandăm o cantitate maximă zilnică care să nu depășească 10,000 UI la adulți.
10. Alege cele mai bune suplimente. Nu toate suplimentele de vitamina D înregistrează aceleași rezultate. Vitaminele multor firme de suplimente vândute pe piață sunt slab absorbite de către organism, fiind rapid excretate.
Pentru evitarea acestora, recomandăm suplimente de vitamina D3 de GRAD FARMACEUTIC dozate în capsule vegetale/softgel.
Atragem atenția că ghidul de administrare are titlu de recomandare și nu sugerează că toți adulții sau copiii are trebui să administreze aceste doze.
Pentru consultații individuale și analiza sângelui fă-ți astăzi o programare la Clinica Grandismedozon.