Parodontologie

SERVICII PREMIUM

Parodontologie

Asocierea stării generale a parodonțiului cu starea generă a corpului și prin asta suprapunerea cu alte discipline medicale, transformă parodontologia într-o formă de stomatologie „holistică”.

Complexul morfologic, cunoscut sub numele de parodonțiu, are funcții foarte importante: permite o atașare sigură a dinților în maxilar; acționează ca un amortizor în timpul mușcării și mestecării și, prin urmare, ajută la prevenirea deteriorării dinților prin forțe excesive; și menține dinții într-o poziție stabilă în interiorul maxilarelor, astfel încât acesta să poată funcționa eficient și confortabil în timpul mestecării.

Parodonțiul este format din mai multe structuri componente: Gingia este țesutul care învelește rădăcinile și o parte din corpul dinților. Alveola dentară este o depresiune în osul maxilar sau mandibular în care se află dintele compus dintr-o coroană liberă și una sau mai multe rădăcini. Rădăcina dintelui  se află sub gingie și este implantată în alveolele dentare, într-o gură sănătoasă nu este de obicei vizibilă și este acoperită de un strat de cement. Desmodonţiul  (ligamentul parodontal) este format din fibre ligamentare minuscule care leagă cementul radicular de alveola dentară și de gingie si menține dintele în loc aproape nemișcat. Având în vedere că diferite părți ale parodonțiului sunt compuse din țesuturi vii, acestea sunt capabile să se adapteze schimbărilor din gură ce apar de-a lungul timpului, menținând totodată stabilă poziția dinților.

De ce este importantă parodontologia?

Deși gura poate fi văzută ca o imagine a stării generale a corpului, de obicei, starea generală a parodonțiului ne poate oferi mai multe informații decât pur și simplu despre starea gingiilor. Chiar dacă parodontita este deseori declanșată de acumularea plăcii pe dinți, bolile care afectează restul corpului, cunoscute sub numele de boli sistemice, de asemenea pot afecta structurile de susținere ale dinților.

De asemenea, unele afecțiuni grave pot apărea mai întâi în gură, apoi în orice altă parte a corpului. Prin urmare, medicul parodontolog poate fi primul specialist care detectează simptomele unei boli generale, cum ar fi diabetul sau tulburările de sânge, atunci când examinează gura pacientului. Din cauza acestei asocieri cu sănătatea generală și suprapunerea cu alte discipline medicale, parodontologia poate fi considerată, pe bună dreptate, o formă de stomatologie „holistică”.

Boala parodontală

Parodontita sau boala parodontală este o afecțiune sistemică de etiologie complexă, caracterizată prin infecții localizate și afecțiuni inflamatorii cronice care afectează în mod direct structurile de susținere a dinților.

Etiologia apariției bolii parodontale implică o interacțiune complexă între microorganismele potențial parodonto-patogene (oportuniste) și imunitatea-gazdă, puternic influențată de factorii genetici și de mediu. Disfuncția în mecanismul de rezolvare a inflamației duce la stabilirea unui proces inflamator cronic, ceea ce duce la distrugerea progresivă a țesuturilor parodontale.

Anumite microorganisme, care se lipesc de suprafața dintelui și în buzunarele ce înconjoară dintele, se înmulțesc, formează o placă bacteriană, se pot disemina prin celulele gazdă și țesuturi dereglând mecanismele de apărare imunologice. Neîndepărtată, placa bacteriană se poate dezvolta într-un focar de infecție și pe măsură ce sistemul imunitar reacționează, se eliberează endotoxine bacteriene, ce provoacă distrugerea directă a țesuturilor parodontale și declanșează o gamă largă de răspunsuri imune cu producerea de citokine pro-inflamatorii și apariția inflamației cronice.

Implicarea răspunsurilor imune în această boală afectează unul sau mai multe dintre țesuturile parodontale: osul alveolar, ligamentul parodontal, cementul și gingiile, ceea ce duce la distrugerea lor și apariția mobilității dentare.

Parodontita netratată va duce, în cele din urmă, la pierderea dinților și poate crește riscul de accident vascular cerebral, atac de cord și alte probleme majore de sănătate. Prezența infecției de focar poate fi o cauză primară declanșatoare a tulburărilor numite „autoimune” și disfuncțiilor inflamatorii în corp, care necesitîă o abordare sistemică holistică pentru îndepărtare.

Dovezile actuale susțin existența mai multor factori în incidența crescândă a bolilor parodontale, cum ar fi: fumatul, diabetul, modificările hormonale și osteoporoza. Alte interacțiuni potențiale asociate cu boala parodontală sunt cele care implică obezitatea, rezultatul advers al sarcinii (APO), bolile cardiovasculare, factori psihosociali și statutul socioeconomic.

Terapia cu ozon medical, deși puțin cunoscută în medicina convențională, este utilizată pe larg în Clinica Grandismedozon de mai bine de 20 de ani, cercetarea și practica fiind cristalizate în numeroase articole științifice și teza de doctorat în științe medicale elaborată de dr. Andrei Pîrgari

”Efectul oxigenului activ în forma sa alotropă în tratamentul complex al parodontitelor marginale”.

http://www.cnaa.md/files/theses/2017/50989/andrei_pirgari_thesis.pdf

Aplicăm ozonoterapia cu succes în tratamentul complex al bolii parodontale, fiind o terapie unică în felul său, cu un puternic efect imuno-antioxidant care modulează inedit sistemul de antioxidare și sistemul imunitar, fiind totodată un grandios agent antiinfecțios, non-toxic și anti-inflamator reușind să echilibreze răspunsul imunologic dereglat, oprind evoluția bolii. Procedurile regenerative parodontale chirurgicale fac parte dintr-un tratament complex al bolii parodontale, obiectivul cărora este regenerarea țesuturilor parodontale pierdute.

Clinica Grandismedozon oferă tratamentul complex al bolii parodontale, care presupune o combinare a terapiilor bio-oxidative și chirurgicale regenerative având ca scop oprirea și repararea leziunilor provocate de ea.

Profilaxie dentară și parodontală

Cunoaștem cu toții sintagma „este mult mai ușor și mai ieftin să previi decât să tratezi”, iar acest lucru se realizează în domeniul stomatologiei prin profilaxia dentară.

Profilaxia dentară reprezintă prima și cea mai importantă etapă în îngrijirea dinților și are ca scop principal eliminarea biofilmului dentar.

Biofilmul dentar (placa bacteriană) este factorul principal care cauzează carii, infecții parodontale și peri-implantita.

Aceasta trebuie să înceapă încă din copilărie odată cu apariția primilor dinți și continuată apoi toată viața. Profilaxia previne atât îmbolnăvirile dentare, cât și complicațiile în cazul afecțiunilor deja existente. Din păcate, nu putem sesiza singuri, în timp util afecțiunea dentară (carii, afecțiuni parodontale) și nici nu avem cum să conștientizăm gravitatea acesteia. De aceea, nu trebuie să aștepți ca durerea să te aducă într-un cabinet stomatologic. Tratând în stadiu incipient orice afecțiune dentară și folosind metode de tratament minimum invazive, vei fi scutit de neplăcerile cauzate de durerile dentare, sângerări la periaj, miros neplăcut al gurii şi de cazurile mai avansate de mobilitate dentară care pot duce la pierderea timpurie a dinților.

Procedurile de profilaxie profesională sunt reprezentate de:

 • Control stomatologic periodic o dată la 6 luni, prin care medicul stomatolog constată starea dinților, a gingiilor şi a întregii cavități bucale. La această etapă, vei primi informații de ultimă oră şi recomandări pentru realizarea cât mai corectă a unei profilaxii individuale la domiciliu prin igienă dentară zilnică și alimentație sănătoasă. Tehnica de periaj se va individualiza pentru fiecare pacient în parte cu periuțe și paste adecvate în funcție de morfologia parodonțiului și de starea sa de sănătate.
 • Periajul dentar efectuat timp de 3-5 min, de 2 ori /zi (dimineața și seara) trebuie suplimentat cu mijloace auxiliare: ață dentară, periuțe interdentale, duș bucal, oil pulling.
 • Igienizarea profesională reprezentată de detartraj ultrasonic, periaj profesional, air flow metode profilactice prin care se îndepărtează placa bacteriană, tartrul dentar şi colorațiile inestetice de pe suprafața dinților.
 • Sigilarea șanțurilor şi fosetelor este o metodă de prevenire a apariției cariilor.
 • Corectarea unor obiceiuri vicioase sau actelor involuntare ce pot afecta dinții și întreg aparatul dento-maxilar prin șlefuiri selective și gutiere de bruxism.
 • Corectarea carențelor de vitamine și minerale.

În clinica Grandismedozon sunt aplicate cele mai noi tehnologii în tratamentele de profilaxie dentară.

 Guided Biofilm Therapy (GBT) – Tratamentul ghidat al plăcii bacteriene: o soluție unică pentru prevenția cariilor și îngrijire parodontală, combină cele mai importante descoperiri științifice cu instrumentele de ultimă oră într-o abordare holistică.

Acest protocol clinic nou și personalizat include o diagnosticare precisă și o curățare minuțioasă a suprafeței dinților atât supra cât și sub gingival, utilizând  cele mai recente tehnici de AIRFLOW®, PERIOFLOW® și PIEZON® într-un mod individualizat și minim invaziv pentru un grad maxim de siguranță.

Avantaje ale utilizării Tratamentul ghidat al plăcii bacteriene (GBT)

 • Este predictibil și minim invaziv
 • Este sigur și blând cu dinții și țesuturile moi, implanturi și lucrările protetice
 • Este prietenos și confortabil pentru pacient
 • Este eficient și rapid
 • Este adaptabil oricărei categorii de vârstă și fiecărui pacient în parte
 • Este potrivit pentru prevenția cariilor și a afecțiunilor parodontale la copii și adolescenți

Terapia parodontală regenerativă

Scopul terapiei parodontale regenerative este de a restabili arhitectura aparatului de susținere a dinților care s-a deteriorat din cauza bolii parodontale inflamatorii sau a leziunilor traumatice, prevenind în cele din urmă pierderea dinților. În rezultat, are loc formarea de cement nou, ligament parodontal nou și os nou alveolar.

Astfel de rezultate apar prin combinarea tehnicilor de chirurgie regenerativă a defectelor (utilizarea materialelor de adiție osoasă, proceduri de regenerare ghidată a țesuturilor, folosirea concentratelor plachetare) cu terapii bio-oxidative și vitamino-mineralo terapia.

Clinica GRANDISMEDOZON folosește următoarele tehnici de chirurgie regenerativă:

 • Chirurgia parodontală

Un obiectiv fundamental al chirurgiei parodontale este de a oferi acces pentru instrumentarea și curățarea corespunzătoare a suprafeței radiculare.

 • Terapia cu celule Autologe PRF

Una dintre noile terapii curente de regenerare a defectelor osoase maxilare aplicate cu succes în implantologie și chirurgie orală este folosirea concentratelor plachetare (trombocitare). Acestea sunt reprezentate de fracțiunea trombocitară a sângelui autogen (adică vine de la corpul propriu al pacienților), care obținută prin diferite modalități de centrifugare este apoi inserată la nivelul defectului osos sau leziunii epiteliale.

În urma centrifugării probei sanguine va rezulta separarea elementelor figurate neimplicate în regenerare (eritrocite) de elementele bioactive terapeutic (trombocite, fibrină, plasmă, leucocite, factorii de creștere etc.). Utilizarea acestora oferă avantajul de a îmbogăți zona afectată cu elemente sanguine responsabile de regenerare și de a favoriza procesul de reparație, stimulând și grăbind astfel vindecarea.

Fibrina Bogată în Trombocite și Leucocite (L-PRF) este grefa de regenerare #1 utilizată în clinica GRANDISMEDOZON pentru chirurgia maxilo-facială, creșterea osului și regenerarea osoasă.

L-PRF autogen și este 100% derivat din sângele pacientului utilizat ca o matrice perfectă de grefare, inițiază o creștere densă, sănătoasă și incredibil de robustă a oaselor, ori aceasta și este scopul unui grefe de os sau țesut.

Procedeul de centrifugare are drept rezultat obținerea unui strat subțire, comprimat de fibrină, care este puternic, flexibil și potrivit pentru suturare. Această rețea naturală de fibrină este bogată în plachete, factori de creștere si citokine, toate derivate din trombocitele și leucocitele sanguine, care împreună conlucrează în vederea producerii angiogenezei (formarea vaselor noi de sânge),  a modificării metabolismului și fiziologiei zonei operate. Conform studiilor și datelor clinice, prezența acestor proteine ​​stimulează o regenerare mult mai calitativa și produce o vindecare rapidă, în special în primele șapte zile după aplicare. În plus, această rețea promovează o migrație și o proliferare mai eficientă a celulelor fără a fi necesară complimentarea cu aditivi chimici și reduce complicațiile post-operatorii într-o multitudine de intervenții terapeutice de regenerare osoasă și de țesut moale cum ar fi:

 • Regenerarea osoasa ghidată (GBR),
 • Regenerarea țesuturilor ghidată (GTR),
 • Proceduri de sinus lifting,
 • Intervenții de prezervare alveolară consecutiv extracției dentare,
 • Operații parodontale pentru tratamentul retracțiilor gingivale,
 • Proceduri de regenerare ale defectelor intra-osoase parodontale,
 • Proceduri de regenerare ale defectelor osoase peri-implantare etc.

Terapia cu celule L-PRF este o tehnologie extrem de eficientă, benefică și sigură, deoarece este produsă din propriul sângele al pacienților, făcând-o astfel 100% naturală, cu rezultate excelente dovedite științific.

Dr. Andrei Pîrgari, specialist în implantologia dentară explică:

Cele mai bune rezultate sunt cele create din propriile materiale biologice ale corpului și, sincer, sunt cele mai simple și mai sigure de creat și folosit. Când urmăm natura și biologia naturală a corpului nostru, este logic să fim în siguranță și să evităm orice aditiv fabricat.

 • Regenerarea osoasă ghidată

Regenerarea osoasă ghidată (augmentarea sau adiția osoasă) reprezintă o sumă de tehnici ce au ca scop comun mărirea în volum a osului maxilar.

Această tehnică este una dintre tehnicile clinice de rutină utilizate în clinica GRANDISMEDOZON în tratamentul pierderii osoase.

În chirurgia maxilo-facială o grefă osoasă autogenă este considerată standardul de aur, datorită caracteristicilor sale osteoinductive și osteoconductive și faptului că nu provoacă probleme imunologice. Cu toate acestea, utilizarea acestor grefe este limitată deoarece acestea implică un al doilea situs operativ și au o perioadă de resorbție necontrolată. Ca rezultat, pentru diminuarea acestor dezavantaje, a fost creat osul artificial  sau materiale aloplastice (de sinteza) bioactive, netoxice și non-imunologice. Dintre aceste materiale, cel mai răspândit este beta fosfatul tricalcic (β-TCP), având proprietăți de bio-compatibilitate ridicată și osteoconductivitate. Datorită acestor trăsături, β-TCP conduce la apoziția osoasă în zonele care intră în contact cu materialul.

Având în vedere că în clinica GRANDISMEDOZON punem accentul pe tehnici minim invazive și regenerative, datorită experienței dobândite în ultimii de 20 de ani și bazându-ne pe cercetările științifice și clinice în acest domeniu, s-a ajuns la utilizarea combinată a beta fosfatul tricalcic (β-TCP) și a concentratelor plachetare, în special fibrină bogată în plachete (PRF) derivată în mod autogen din sângele propriu al pacienților. Combinația acestor biomateriale poate crește semnificativ regenerarea și accelera vindecarea osoasă având un impact benefic asupra rezultatului dorit.
Copyright © 2020 Grandismedozon. All rights reserved.
Copyright © 2020 Grandismedozon. All rights reserved.