fbpx

SERVICII PREMIUM

Chirurgie
dentară

Chirurgia dentară este o ramură complexă a stomatologiei, menită să rezolve complicațiile dentare care pot afecta starea de sănătate sau funcționarea corectă a dinților.

Pentru că suntem o clinică de stomatologie holistică, punem accentul pe opțiunile de tratament chirurgical minim invaziv si atraumatic. Cel mai întâlnită practică de chirurgie dentară în cadrul clinicii Grandismedozon este în cazul extracțiilor dentare, extracțiilor molarilor de minte incluși sau semi-incluși, intervențiilor chirurgicale parodontale, odontectomii, rezecții apicale, chistectomii, implantologie dentară, etc.


Chirurgie dentară

 • Chirurgie dento-alveolară
 • Terapia cu celule Autologe PRF
 • Chirurgie parodontală regenerativă
 • Regenerarea osoasă ghidată
 • Implantologie dentară
 • Procedura de sinus lifting (augmentare sinuzală) pentru implant dentar
Chirurgie dento-alveolară

Chirurgia dento-alveolară permite rezolvarea unor probleme complicate ce au ca punct de plecare sistemul dento-maxilar: granuloame apicale, chisturi maxilare, molarii de minte incluși sau semi-incluși, caninii incluși, extracții dentare dificile, abcese periosoase cu punct de plecare dentar, tratament chirurgical preprotetic, augumentari osoase, sinus lift, etc.

Clinica Grandismedozon oferă următoarele intervenții chirurgicale:

 • Extracția dentară simplă;
 • Extracția dentară chirurgicală;
 • Extracție de resturi radiculare superficiale, profunde;
 • Rezecție apicală;
 • Chiuretaj perapical;
 • Extirpare de chisturi;
 • Incizie abcese;
 • Chirurgie preprotetică: alveolectomie, alveoplastie, frenectomie, excizie și repoziționare țesut;
 • Expunerea chirurgicală a unui dinte neerupt;
 • Odontectomia dinților incluși și semi-incluși;
 • Chiuretaj parodontal în câmp deschis (operație cu lambou);
 • Chirurgie parodontalăregenerativă;
 • Chirurgie plastică parodontală: alungire de coroană clinică, creșterea volumului și a lățimii gingiei keratinizate, acoperire de recesuri (retracție gingivală);
 • Implantologie dentarăsi augmentare osoasa;
 • Augmentare de sinus (sinuslifting);
Terapia cu celule Autologe PRF

Una dintre noile terapii curente de regenerare a defectelor osoase maxilare aplicate cu succes în implantologie și chirurgie orală este folosirea concentratelor plachetare (trombocitare). Acestea sunt reprezentate de fracțiunea trombocitarã a sângelui autogen (adică vine de la corpul propriu al pacienților), care obținutã prin diferite modalități de centrifugare este apoi inseratã la nivelul defectului osos sau leziunii epiteliale.

În urma centrifugării probei sanguine va rezulta separarea elementelor figurate neimplicate în regenerare (eritrocite) de elementele bioactive terapeutic (trombocite, fibrinã, plasmã, leucocite, factorii de creștere etc.). Utilizarea acestora oferẵ avantajul de a îmbogăți zona afectatã cu elemente sanguine responsabile de regenerare și de a favoriza procesul de reparație, stimulând și grăbind astfel vindecarea.

Fibrina Bogatã în Trombocite și Leucocite (L-PRF) este grefa de regenerare #1 utilizată în clinica Grandismedozon pentru chirurgia maxilo-facială, creșterea osului și regenerarea osoasă.

L-PRF este 100% autogen și este 100% derivat din sângele pacientului este utilizată ca o matrice perfectă de grefare, inițiază o creștere densă, sănătoasă și incredibil de robustă a oaselor, ori aceasta și este scopul unui grefe de os sau țesut.

Procedeul de centrifugare are drept rezultat obținerea unui strat subțire, comprimat de fibrină, care este puternic, flexibil și potrivit pentru suturare. Această rețea naturală de fibrină este bogată în plachete, factori de creștere si citokine, toate derivate din trombocitele și leucocitele sanguine, care împreunã conlucrează în vederea producerii angiogenezei (formarea vaselor noi de sânge),  a modificării metabolismului și fiziologiei zonei operate. Conform studiilor și datelor clinice, prezența acestor proteine ​​stimulează o regenerare mult mai calitativa și produce o vindecare rapidă, în special în primele șapte zile după aplicare. În plus, această rețea promovează o migrație și o proliferare mai eficientă a celulelor fără a fi necesară complimentarea cu aditivi chimici și reduce complicațiile post-operatorii într-o multitudine de intervenții terapeutice de regenerare osoasã și de țesut moale cum ar fi:

 • Regenerarea osoasa ghidată (GBR),
 • Regenerarea țesuturilor ghidată (GTR),
 • Proceduri de sinus lifting,
 • Intervenții de prezervare alveolarã consecutiv extracției dentare,
 • Operații parodontale pentru tratamentul retracțiilor gingivale,
 • Proceduri de regenerare ale defectelor intra-osoase parodontale,
 • Proceduri de regenerare ale defectelor osoase peri-implantare etc.

Terapia cu celule L-PRF este o tehnologie extrem de eficientă, benefică și sigură, deoarece este produsă din propriul sângele al pacienților, făcând-o astfel 100% naturală, cu rezultate excelente dovedite științific.

Dr. Andrei Pîrgari, specialist în implantologia dentară explică:

”Cele mai bune rezultate sunt cele create din propriile materiale biologice ale corpului și, sincer, sunt cele mai simple și mai sigure de creat și folosit. Când urmăm natura și biologia naturală a corpului nostru, este logic să fim în siguranță și să evităm orice aditiv fabricat.

Chirurgie parodontală regenerativă

Parodontita sau boala parodontală este o afecțiune autoimună, sistemică de etiologie complexă, caracterizată prin infecții localizate și afecțiuni inflamatorii care afectează în mod direct structurile de susținere a dinților.

Etiologia apariției bolii parodontale este complexă și încă incomplet înțeleasă, una din cauzele cel mai des invocate în apariția acestei boli sunt așa-numiții factori biologici ai dezvoltării bolii.

Anumite microorganisme, care se lipesc de suprafața dintelui și în buzunarele ce înconjoară dintele, se înmulțesc și formează o placă bacteriană. Neîndepărtată, aceasta se poate dezvolta într-un focar de infecție și, pe măsură ce sistemul imunitar reacționează, se eliberează endotoxine bacteriene, apare inflamația cronică, iar sistemul imunitar poate declanșa mai multe răspunsuri imunologice. Implicarea răspunsurilor autoimune în această boală afectează unul sau mai multe dintre țesuturile parodontale: osul alveolar, ligamentul parodontal, cimentul și gingiile, ceea ce duce la distrugerea țesutului și pierderea osoasă, fiind cauza principală a pierderii dinților.

Autoimunitatea poate fi definită ca perturbarea mecanismului responsabil de auto-toleranță și inducerea unui răspuns imun împotriva componentelor sale, cu alte cuvinte, organismul este atacat de propriul sistem imunitar. Anticorpii nu mai recunosc structurile organismului și le atacă, așa cum ar proceda în cazul unor antigene.

Parodontita netratată va duce, în cele din urmă, la pierderea dinților și poate crește riscul de accident vascular cerebral, atac de cord și alte probleme majore e sănătate. Prezența infecției de focar poate fi o cauză primară declanșatoare a tulburărilor autoimune și disfuncțiilor inflamatorii în corp, care poate necesita o abordare sistemică holistică pentru îndepărtare.

Terapia cu ozon medical, deși puțin cunoscută în medicina convențională, este utilizată pe larg în clinica Grandismedozon de mai bine de 20 de ani, cercetarea și practica fiind cristalizate în numeroase articole științifice și teza de doctorat în științe medicale elaborată de dr. Andrei Pîrgari ”Efectul oxigenului activ în forma sa alotropă în tratamentul complex al parodontitelor marginale”.

http://www.cnaa.md/files/theses/2017/50989/andrei_pirgari_thesis.pdf

Astfel, ozonoterapia este cu succes aplicată în tratamentul complex al bolii parodontale, fiind o terapie unică în felul său, cu un puternic efect imuno-antioxidant care modulează inedit sistemul de antioxidare și sistemul imunitar, fiind totodată un grandios agent antiinfecțios, nontoxic și anti-inflamator reușind să calmeze răspunsul imunologic autoimun, oprind evoluția bolii. Procedurile regenerative parodontale chirurgicale fac parte dintr-un tratament complex al bolii parodontale prin care se încearcă regenerarea țesuturilor pardodontale pierdute.

Clinica Grandismedozon oferă tratamentul complex al bolii parodontale, care presupune o combinare a terapiilor bio-oxidative și chirurgicale regenerative având ca scop oprirea și repararea leziunilor provocate de ea.

Regenerarea osoasă ghidată

Regenerarea osoasă ghidată (augmentarea) osoasă reprezintă o sumă de tehnici ce au ca scop comun mărirea în volum a osului maxilar.

Această tehnică este una dintre tehnicile clinice derutinăutilizate în clinica Grandismedozon în tratamentul pierderii osoase.

În chirurgia maxilo-facială o grefă osoasă autogenă este considerată standardul de aur, datorită caracteristicilor sale osteoinductive și osteoconductive și faptului că nu provoacă probleme imunologice. Cu toate acestea, utilizarea acestor grefe este limitată deoarece acestea implică un al doilea situs operativ și au o perioadă de resorbție necontrolată. Ca rezultat, pentru diminuarea acestor dezavantaje, a fost creat osul artificial  sau materiale aloplastice (de sinteza) bioactive, netoxice și non-imunologice. Dintre aceste materiale, cel mai răspândit este beta fosfatul tricalcic (β-TCP), având proprietăți de bio-compatibilitate ridicată și osteoconductivitate. Datorită acestor trăsături, β-TCP conduce la apoziția osoasă în zonele care intră în contact cu materialul.

Având în vedere că în clinica Grgandismedozon punem accentul pe tehnici minim invazive și regenerative, datorită experienței dobândite în ultimii de 20 de ani și bazându-ne pe cercetările științifice și clinice în acest domeniu, s-a ajuns la utilizarea combinată a beta fosfatul tricalcic (β-TCP) și a concentratelor plachetare,în special fibrină bogată în plachete (PRF)derivată în mod autogen din sângele propriu al pacienților. Combinația acestor biomateriale poate crește semnificativ regenerarea și accelera vindecarea osoasă având un impact benefic asupra rezultatului dorit.

Implantologie dentară

Crezi că nu e nimic grav dacă ai pierdut unul sau doi dinți și restul au rămas? Răspunsul nu este chiar atât de simplu! Cercetătorii au demonstrat că omul nu are nici un organ în plus, iar dinții nu sunt o excepție. Fiecare dinte ei are funcția sa și ai nevoie de toți dinții concomitent. Ce se poate întâmpla dacă măcar unul dintre ei lipsește? Funcția lui va trece la dinții vecini, suprasolicitându-i, ca urmare, mestecarea se va realiza doar într-o singură parte, astfel dinții se vor uza mai repede, mușchii se vor hipertrofia, articulația temporo-mandibulară va fi afectată, se poate inflama și chiar provoaca dureri. În spațiul dintelui liber se vor deplasa  ceilalți dinți, modificând într-un final ocluzia dentară, ceea ce va duce la o  poziție a craniului incorectă,care la rândul său va afecta postura corpului (coloana cervicală și lombară).

Fără un tratament adecvat, consecințele sunt de multe ori greu de suportat. De la un aspect inestetic al danturii se poate ajunge la ineficiență masticatorie, dureri articulare, tulburări fonice sau apariția bolii parodontale.  Disconfortul de a mesteca determină pe de o parte alegerea alimentelor mai moi și mai ușor de mestecat, dar care sunt mai calorice și, mai puțin benefice pentru sănătate,ca urmare, pot apărea afecțiuni gastrointestinale ce duc în timp la carențe nutriționale. Iar schimbarea postularăpe de alta parte, poate provoca în timp un număr mare de simptome și chiar boli cronice degenerative (precum cifoza, lordoza și scolioza, comprimări ale mușchilor, nervilor, vaselor de sânge, arterelor, venelor și organelor).

Implanturile dentare sunt soluția ideală de tratament în cazul dinților lipsă și pentru pacienții cu edentații parțiale sau totale (unul sau mai mulți dinți lipsă).

Implantul dentar reprezintă înlocuitorul artificial al rădăcinii dintelui natural. El are forma unui „șurub” care se ancorează în os la nivelul alveolei dintelui lipsă și susține pe porțiunea sa superioară o coroană artificială, o punte sau va oferi sprijin pentru fixarea unei proteze dentare. Implanturile sunt confecționate din materiale bine tolerate, care se integrează eficient în țesutul osos.

Tratamentul cu implanturi dentare este metoda preferată de înlocuire a dinților în majoritatea situațiilor, datorită beneficiilor lor semnificative față de alte opțiuni de restaurare.

Unele dintre beneficiile tratamentului cu implanturi dentare includ:

 • Implantul dentar păstrează osul înlocuind rădăcina dentară lipsă.
 • Implantul dentar îmbunătățește aspectul feței, contribuind la păstrarea și dezvoltarea osului oferind astfel suport natural pentru musculatura și pielea feței (în special în jurul buzelor și gurii), ceea cecorectează ovalul feței, atenuează ridurile șireduce adânciturile nazolabialeajutând la obținerea unui aspect tineresc.
 • Implantul dentar protejează dinții naturali adiacenți, prevenind deplasarea lor.
 • Implantul dentar îmbunătățește respirația și oxigenarea sângelui, datorita micșorării etajului vertical al ocluziei, ori la pacienții edentați, atunci când protezele mobilizabile sunt scoase din cavitatea bucală in timpul somnului, mișcarea naturală a fluxului de aer în corp se poate bloca, ceea ce poate provoca sau exacerba sindromul apneei în somn.
 • Implantul dentar îmbunătățește funcția de masticare a cavitații bucale prin corectarea lungimii dinților și restabilirea ocluziei dentare, ceea ce va distribui uniform forțele masticatorii între arcade și în mod egal între dinți.
 • Implantul dentar reduce uzura rapidă și severăal altor dinți, protejând ceilalți dinți și menținând alinierea corectă și proporțiile zâmbetului, (care devine mai puțin atractiv atunci când dinții sunt uzați), mărește longevitatea lor pe termen lung.
 • Implantul dentar contribuie la o estetica superioară pe termen lung, este obținută prin prevenirea unui defect vizibil al danturii.
 • Implantul dentar contribuie la o igienizare mai buna a cavitații bucale, o coroană implantată este mai igienică decât o punte dentara, deoarece este curățată ca un dinte natural și nu acumulează resturi de alimente dedesubt.
 • Implantul dentar protejează dinții naturali sănătoși, prevenind șlefuirea lor sau și mai rău devitalizarea lor în scop protetic.
 • Implantul dentar reduce semnificativ riscul formării bolii parodontale în locul înserării implantului, datorită regenerării țesutului osos și gingival și a suportului continuu, în comparație cu o punte care de obicei conduce la o igiena slabă, iar igienizarea defectuoasă contribuie la menținereainflamației parodontale, progresia bolii, recesiunea gingiei și, în cele din urmă, pierderea progresivă a țesutului osos.
 • Implantul dentar este o investiție solidă, studiile clinice documentate indică o rată de succes a înlocuirii dinților prinimplanturi dentare foarte mare de 95-98% timp de 20-30 de ani, cu condiția respectării cerințelor și tehnicilor chirurgicale de implantare și a executării corecte a parții protetice pe de o parte și pe de altă parte dacă pacientul prezintă o stare de sănătate generală și locală (a osului receptor) bună, prezintă o igienă orală bună, nu este un mare fumător (fumatul este dăunător pentru vindecare, dar nu este o contraindicație absolută, sunt permise pana la 3-5 țigarete pe zi)sau consumator de băuturi alcoolice in exces.

Păstrarea igienei orale corespunzătoaredeține un rol hotărâtor în reușita tratamentului cu implanturi, deoarece factorul microbian poate compromite definitiv această reușită.

Foarte importantă este calitatea implantului folosit în tratament, acesta trebuind să fie fabricat din materiale calitative și în condiții deosebite, având certificările și omologările instituțiilor abilitate în acest sens.

Fiind o manopera chirurgicala pura, în Clinica Grandismedozon, condițiile de sterilizare sunt foarte riguroase, normele de asepsie și antisepsie sunt respectate cu rigurozitate.

Printre dezavantajele implanturilor dentare menționăm:

 • Mai mult timp de planificare și timp de tratament necesar,
 • Tratamentul necesită o procedură chirurgicală,
 • Costuri mai ridicate (dar are ca rezultat o stabilitate de lungă durată și mai puține investiții viitoare pentru revizuiri),
 • Compromiterea imunologică (alergică) la implanturile dentare metalice din titan și aliajele de titan.

Cum să alegem implanturile: din titan sau zirconiu?

Clinica Grandismedozon vă oferă implanturi dintr-un aliaj de titan cu puritate înaltă (commercially pure titanium- CP4)cu o suprafața specializată constituită dintr-o nano-structură de ioni de calciu încorporată pe suprafața implantului care activează depunerea de os în jurul acestuia, maximizând astfel osteointegrarea implantului dentar, iar partea protetică (abutment-ul ) este fabricată în varianta “hibridă” individualizatăprin tehnologia computerizată 3D CAD/CAM. Un implant din titan cu un bont individualizat din zirconiu reprezintă cea mai buna soluție la momentul actual.

Totuși, ținând cont de faptul că alergia la metale*are o prevalență mare în rândul populației;în ceea ce privește implanturile dentare, au fost descrise cazuri extrem de rare de sensibilizare la titan la paciențiicu eșec al protezării, care erau alergici și la alte metale.Implanturile dentare metalice din titan și aliajele de titanpot induce prin sensibilizare (alergie) hiperplazie gingivală, care ulterior datorita factorului microbian poate compromite definitivtratamentuluicu implanturi.

În general, suprafața de contact a implanturilor dentare cu osul este mică fapt deosebit de important având în vedere că osul are un potențial de reactivitate foarte scăzut. Pe de altă parte, mucoasa orală și pielea se comportă foarte diferit din punct de vedere imunologic, parțial datorită influenței sistemelor imunitare specifice pentru fiecare organ, cum ar fi țesutul limfoid asociatcu pielea și țesutul limfoid asociat cu mucoasa.

Evaluarea potențialului de sensibilizare a pielii la sărurile de nichel, crom, și titan a demonstrat că a fost necesară o cantitate semnificativă de ioni de titan pentru a provoca o reacție cutanată. Cantitatea de ioni de titan eliberată din aliaje de titan a fost considerată mică din cauza stabilizării suprafeței și a rezistivității la coroziune a oxidului de titan format pe suprafața aliajelor de titan. Aceste rezultate pot explica cazurile extrem de rare de sensibilizare a contactului la titan, iar apariția reacțiilor imunologice, se datorează mai mult elementelor care intră în compoziția aliajelor de titan (nichel sau vanadiu) și nu titanului propriu-zis.

La ora actuală implanturile din zirconiu sunt singura alternativă viabilă fără titan. Zirconiul este un material folosit cu succes în implantologie deoarece s-a dovedit a fi extrem de biocompatibil, nu are efect alergic (nefiind metal), are proprietăți micro-structurale foarte interesante, este osteo-conductiv, dur și rezistent,are o culoare care se potrivește cu dinții naturali și o afinitate scăzută la placă bacteriana.

Clinica Grandismedozon îți oferă posibilitatea de alegere între implanturile din titan și implanturile din zirconiu.

*Jacob P. Thyssen, Torkil Menn. Metal Allergy – A review on Exposures, Penetration, Genetics, Prevalence and Clinical Implications. In Chem. Res. Toxicol., 2010, 23 (2), pp 309–318, 2009.

Manish GoutamChandu GiriyapuraSunil Kumar Mishra, and Siddharth Gupta– Titanium Allergy: A Literature Review Indian. J Dermatol. 2014 Nov-Dec; 59(6): 630.

https://www.researchgate.net/publication/23173462_Titanium_allergy_in_dental_implant_patients_A_clinical_study_on_1500_consecutive_patients

https://www.peertechz.com/Dental-Problems-Solutions/JDPS-4-144.php

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4248517/

Procedura de sinus lifting (augmentare sinuzală) pentru implant dentar

Sinusul maxilar reprezintă o cavitate plină cu aer situată la nivelul pomeților. Fiecare om are două sinusuri maxilare, unul pe partea stângă și unul pe dreapta, care nu comunică între ele.

În cazul pierderii  dinților din zonele laterale, a premolarilor și în special a molarilor de la maxilarul superior, osul din acea zonă se micșorează în mod natural și se resoarbe în timp. Pentru că în situația dată nu există suficient os disponibil pentru a pune în siguranță un implant, sinusurile trebuie să fie ridicate, astfel în zona dată se creează un spațiu necesar pentru suplimentarea cu os artificial, ceea ce în final va ajuta la stabilizarea implantului.

Pentru procedura de sinus lifting în clinica Grandismedozon utilizăm o tehnologie inovatoare de ultimă generație, care permite augmentarea sinusului maxilar printr-o metoda minim invazivă pe cale internă, cu înserare concomitentă de implanturi dentare.

Avantajele și beneficiile acestei proceduri revoluționare:

 • Procedură minim invazivă de ridicare a  sinusului maxilar ce permite o vindecare rapidă și o regenerare perfectă a osului,
 • Tehnică rapidă cu un control şi o siguranță sporită, cu risc minim de lezare a membranei sinusale,
 • Posibilitatea abordării sinusului maxilar cu grosimea podelei osoase de 1-2mm,
 • Procedură atraumatică cu edem postoperator redus – pacientul se umflă mult mai puțin decât în cazul procedurii clasice de sinus lift extern,
 • Dureri post-operatorii reduse,
 • Procedura se face concomitent cu inserarea implantului dentar,
 • Se obțin aceleași rezultate ca la un sinus lift extern.ZÂMBETUL VINE DIN INTERIOR

Copyright by Goopers Branding Atelier 2018. All rights reserved.

Copyright by Goopers Branding Atelier 2018. All rights reserved.