Ce este glosita?

Termenul ”glosita” se referă la inflamația limbii. Această afecțiune cauzează umflarea limbii, schimbarea culorii până la roșu închis și a modului în care arată suprafața ei. Glosita este, de asemenea, cunoscută sub numele de „sindromul limbii arzătoare” sau „limba netedă”. Glosita poate cauza dispariția papilelor. Papilele conțin mii de senzori mici numiți muguri gustativi care joacă un rol important în alimentație. Inflamația severă a limbii, care are ca rezultat umflarea și înroșirea acesteia, poate provoca durere și poate schimba modul în care pacientul mănâncă sau vorbește.

Ce este glosita?

Glosita-1200x800.jpg

Termenul ”glosita” se referă la inflamația limbii. Această afecțiune cauzează umflarea limbii, schimbarea culorii până la roșu închis și a modului în care arată suprafața ei. Glosita este, de asemenea, cunoscută sub numele de „sindromul limbii arzătoare” sau „limba netedă”.

Glosita poate cauza dispariția papilelor. Papilele conțin mii de senzori mici numiți muguri gustativi care joacă un rol important în alimentație. Inflamația severă a limbii, care are ca rezultat umflarea și înroșirea acesteia, poate provoca durere și poate schimba modul în care pacientul mănâncă sau vorbește.

Glosita poate fi cauzată de inflamație, infecție, traumă, alergie, precum și de anumite afecțiuni cum ar fi anemia. De exemplu, glosita se poate dezvolta dintr-o infecție în cavitatea bucală, arsuri sau alte leziuni ale limbii cauzate de aparate dentare și proteze, iar unele persoane pot avea o susceptibilitate genetică pentru această afecțiune.

 

Tipuri de glosită

Există câteva tipuri de glosită, printre care:

  • Glosita acută

Glosita acută este o inflamație a limbii care apare brusc și are simptome severe. Acest tip de glosită de obicei apare în timpul unei reacții alergice.

  • Glosita cronică

Glosita cronică este o inflamație a limbii care este recurentă. Acest tip poate să apară ca și simptom al altei afecțiuni.

  • Glosită atrofică

Glosita atrofică, cunoscută și sub numele de glosită Hunter, apare atunci când se pierd multe papile. Acest lucru duce la modificări ale culorii și texturii limbii. Acest tip de glosită dă limbii un aspect lucios.

  • Glosita mediană romboidă. O infecție fungică cu Candidadeseori cauzează acest fel de glosită.

 

De ce apare glosita?

Câțiva factori pot cauza inflamarea limbii, printre care:

  1. Reacții alergice. Reacțiile alergice la medicamente, alimente sau alți iritanți potențiali pot agrava papilele și țesutul muscular al limbii. Printre iritanți pot fi: pasta de dinți și unele medicamente pentru hipertensiune.
  2. Afecțiuni sistemice. Anumite boli care afectează sistemul imunitar pot ataca mușchii limbii și papilele, precum Sindromul Sjögren, care poate cauza schimbări în gură și contribui la apariția glositei.
  3. Trauma bucală. Trauma cauzată din leziunea bucală poate afecta starea limbii. Inflamația poate apărea din cauza tăieturilor și arsurilor limbii sau cauzate de aparatele sau protezele dentare. Atunci când aparatele dentare cauzează apariția glositei, persoana este supusă riscului apariției glositei cronice din cauza traumei repetate.
  4. Infecții. Infecțiile bacteriene, virale și fungice pot cauza apariția glositei. Astfel, infecția virală cu Herpes Simplex și infecțiile fungice sunt cele mai întâlnite infecții care pot cauza glosita.
  5. Deficiențele nutriționale. În anumite cazuri glosita apare din cauza deficiențelor nutriționale, precum boala celiacă, malnutriția cauzată de carența proteinelor și anemiei pernicioase (carența de vitamina B12).
  • Deficitul de fier apare atunci când cantitatea de fier în sânge este scăzută. Fierul afectează creșterea celulară prin faptul că contribuie la producerea celulelor roșii sanguine, care transportă oxigenul către organele corpului, mușchi și țesuturi. Astfel, glosita poate apărea din cauza nivelului scăzut de fier și a hemoglobinei reduse, care contribuie la sănătatea mușchilor și a corpului, inclusiv a limbii.
  • Deficitul de vitamina B poate de asemenea contribui la apariția glositei:

Deficitul de vitamina B1 (deficit de tiamină);

Deficitul de vitamina B2 (ariboflavinoză) poate provoca glosită, asociată cu cheilita angulară, cheiloză, neuropatie periferică și alte semne și simptome.

Deficitul de vitamina B3 (pellagra);

Deficitul de vitamina B6 (deficit de piridoxină) poate provoca glosită, împreună cu cheilita angulară, cheiloză, neuropatia periferică și dermatita seboreică;

Deficitul de vitamina B9 poate provoca glosită, împreună cu anemie macrocitară, trombocitopenie, leucopenie, diaree, oboseală și, eventual, semne neurologice;

Deficitul de vitamina B12 apare în cele mai dese cazuri datorită sindromului de malabsorbție (în principal din cauza lipsei factorului intrinsec) sau a consumului inadecvat al vitaminei.

 

Cine este supus riscului apariției glositei?

Poți fi supus riscului apariției inflamației limbii dacă:

  • Ai o leziunie a limbii
  • Consumi mâncare condimentată
  • Porți aparat dentar sau proteză care irită limba sau gingiile
  • Ai herpes
  • Ai un nivel scăzut de fier
  • Ai alergii alimentare
  • Ai o boală a sistemului imunitar,
  • Ai carențe nutriționale.

 

Care sunt simptomele glositei?

Simptomele pot varia în dependență de cauza inflamației. Simptomele generale includ:

  • Durere sau sensibilitatea limbii
  • Umflarea limbii
  • Senzație de arsură sau mâncărime a limbii
  • Schimbarea culorii limbii
  • Schimbarea texturii suprafeței limbii din cauza schimbării mărimii și formei papilelor
  • Inabilitate la vorbire, mâncat sau înghițit
  • Pierderea papilelor de la suprafața limbii.

 

Cum se diagnostichează glosita?

La Clinica Grandismedozon se va face un examen clinic pentru a pune în evidență:
·         Atrofia sau dispariția papilelor de pe suprafața limbii
·         Umflarea limbii, gingiilor sau a țesuturilor moi din cavitatea bucală.
Medicul poate pune întrebări despre istoricul sănătății și stilul de viață pentru a descoperi cauza inflamației limbii.
Este posibil să fie necesare efectuarea de teste sanguine sau de salivă pentru a exclude alte probleme medicale.

 

Cum tratăm glosita?

Odată ce cauza apariției glositei a fost stabilită, aceasta poate fi tratată cu succes. Tratamentul glositei în cadrul Clinicii Grandismedozon, de obicei include o combinație dintre metode bio-oxidative de tratament, mineral-vitamino terapia și remedii la domiciliu.

Remedii la domiciliu

Bună îngrijire orală. Periați-vă bine dinții cel puțin de două ori pe zi și folosiți ața dentară de fiecare dată.

De asemenea, doctorul poate prescrie administrarea suplimentelor alimentare în cazurile glositei cauzate de deficiențe alimentare. Recomandări privind modificarea dietei pentru a suplini nutrienții lipsă de asemenea se vor face.

Dacă deficitul nutrițional este cauzat de boala celiacă, tratamentul va include schimbări în dietă respective.

Prevenire

Deși nu putem preveni în totalitate apariția glositei, putem reduce apariția acesteia astfel:

  • Menținerea unei diete sănătoase
  • O bună igienă orală, inclusiv: perierea dinților, folosirea aței dentare și a apei de gură
  • Evitarea iritanților precum: mâncarea condimentată, a țigărilor și mâncării acide.

 

În unele cazuri, umflarea limbii poate obstrucționa căile respiratorii, o urgență medicală care necesită o atenție imediată. În aceste cazuri, apelați la serviciul de urgență.



Copyright © 2020 Grandismedozon. All rights reserved.




Copyright © 2020 Grandismedozon. All rights reserved.