Implantologie dentară

SERVICII PREMIUM

Implantologie
dentară

Crezi că nu e nimic grav dacă ai pierdut unul sau doi dinți și restul au rămas? Răspunsul nu este chiar atât de simplu!

Cercetătorii au demonstrat că omul nu are nici un organ în plus, iar dinții nu sunt o excepție. Fiecare dinte ei are funcția sa și ai nevoie de toți dinții concomitent. Ce se poate întâmpla dacă măcar unul dintre ei lipsește? Funcția lui va trece la dinții vecini, suprasolicitându-i, ca urmare, mestecarea se va realiza doar într-o singură parte, astfel dinții se vor uza mai repede, mușchii se vor hipertrofia, articulația temporo-mandibulară va fi afectată, se poate inflama și chiar provoaca dureri. În spațiul dintelui liber se vor deplasa  ceilalți dinți, modificând într-un final ocluzia dentară, ceea ce va duce la o  poziție a craniului incorectă,care la rândul său va afecta postura corpului (coloana cervicală și lombară).

Fără un tratament adecvat, consecințele sunt de multe ori greu de suportat. De la un aspect inestetic al danturii se poate ajunge la ineficiență masticatorie, dureri articulare, tulburări fonice sau apariția bolii parodontale.  Disconfortul de a mesteca determină pe de o parte alegerea alimentelor mai moi și mai ușor de mestecat, dar care sunt mai calorice și, mai puțin benefice pentru sănătate,ca urmare, pot apărea afecțiuni gastrointestinale ce duc în timp la carențe nutriționale. Iar schimbarea postularăpe de alta parte, poate provoca în timp un număr mare de simptome și chiar boli cronice degenerative (precum cifoza, lordoza și scolioza, comprimări ale mușchilor, nervilor, vaselor de sânge, arterelor, venelor și organelor).

Implanturile dentare sunt soluția ideală de tratament în cazul dinților lipsă și pentru pacienții cu edentații parțiale sau totale (unul sau mai mulți dinți lipsă).

Implantul dentar reprezintă înlocuitorul artificial al rădăcinii dintelui natural. El are forma unui „șurub” care se ancorează în os la nivelul alveolei dintelui lipsă și susține pe porțiunea sa superioară o coroană artificială, o punte sau va oferi sprijin pentru fixarea unei proteze dentare. Implanturile sunt confecționate din materiale bine tolerate, care se integrează eficient în țesutul osos.

Tratamentul cu implanturi dentare este metoda preferată de înlocuire a dinților în majoritatea situațiilor, datorită beneficiilor lor semnificative față de alte opțiuni de restaurare.

Unele dintre beneficiile tratamentului cu implanturi dentare includ:

  • Implantul dentar păstrează osul înlocuind rădăcina dentară lipsă.
  • Implantul dentar îmbunătățește aspectul feței, contribuind la păstrarea și dezvoltarea osului oferind astfel suport natural pentru musculatura și pielea feței (în special în jurul buzelor și gurii), ceea cecorectează ovalul feței, atenuează ridurile șireduce adânciturile nazolabialeajutând la obținerea unui aspect tineresc.
  • Implantul dentar protejează dinții naturali adiacenți, prevenind deplasarea lor.
  • Implantul dentar îmbunătățește respirația și oxigenarea sângelui, datorita micșorării etajului vertical al ocluziei, ori la pacienții edentați, atunci când protezele mobilizabile sunt scoase din cavitatea bucală in timpul somnului, mișcarea naturală a fluxului de aer în corp se poate bloca, ceea ce poate provoca sau exacerba sindromul apneei în somn.
  • Implantul dentar îmbunătățește funcția de masticare a cavitații bucale prin corectarea lungimii dinților și restabilirea ocluziei dentare, ceea ce va distribui uniform forțele masticatorii între arcade și în mod egal între dinți.
  • Implantul dentar reduce uzura rapidă și severăal altor dinți, protejând ceilalți dinți și menținând alinierea corectă și proporțiile zâmbetului, (care devine mai puțin atractiv atunci când dinții sunt uzați), mărește longevitatea lor pe termen lung.
  • Implantul dentar contribuie la o estetica superioară pe termen lung, este obținută prin prevenirea unui defect vizibil al danturii.
  • Implantul dentar contribuie la o igienizare mai buna a cavitații bucale, o coroană implantată este mai igienică decât o punte dentara, deoarece este curățată ca un dinte natural și nu acumulează resturi de alimente dedesubt.
  • Implantul dentar protejează dinții naturali sănătoși, prevenind șlefuirea lor sau și mai rău devitalizarea lor în scop protetic.
  • Implantul dentar reduce semnificativ riscul formării bolii parodontale în locul înserării implantului, datorită regenerării țesutului osos și gingival și a suportului continuu, în comparație cu o punte care de obicei conduce la o igiena slabă, iar igienizarea defectuoasă contribuie la menținereainflamației parodontale, progresia bolii, recesiunea gingiei și, în cele din urmă, pierderea progresivă a țesutului osos.
  • Implantul dentar este o investiție solidă, studiile clinice documentate indică o rată de succes a înlocuirii dinților prinimplanturi dentare foarte mare de 95-98% timp de 20-30 de ani, cu condiția respectării cerințelor și tehnicilor chirurgicale de implantare și a executării corecte a parții protetice pe de o parte și pe de altă parte dacă pacientul prezintă o stare de sănătate generală și locală (a osului receptor) bună, prezintă o igienă orală bună, nu este un mare fumător (fumatul este dăunător pentru vindecare, dar nu este o contraindicație absolută, sunt permise pana la 3-5 țigarete pe zi)sau consumator de băuturi alcoolice in exces.

Păstrarea igienei orale corespunzătoaredeține un rol hotărâtor în reușita tratamentului cu implanturi, deoarece factorul microbian poate compromite definitiv această reușită.

Foarte importantă este calitatea implantului folosit în tratament, acesta trebuind să fie fabricat din materiale calitative și în condiții deosebite, având certificările și omologările instituțiilor abilitate în acest sens.

Fiind o manopera chirurgicala pura, în Clinica Grandismedozon, condițiile de sterilizare sunt foarte riguroase, normele de asepsie și antisepsie sunt respectate cu rigurozitate.

Printre dezavantajele implanturilor dentare menționăm:

  • Mai mult timp de planificare și timp de tratament necesar,
  • Tratamentul necesită o procedură chirurgicală,
  • Costuri mai ridicate (dar are ca rezultat o stabilitate de lungă durată și mai puține investiții viitoare pentru revizuiri),

Compromiterea imunologică (alergică) la implanturile dentare metalice din titan și aliajele de titan.

Cum să alegem implanturile: din titan sau zirconiu?

Clinica Grandismedozon vă oferă implanturi dintr-un aliaj de titan cu puritate înaltă (commercially pure titanium- CP4)cu o suprafața specializată constituită dintr-o nano-structură de ioni de calciu încorporată pe suprafața implantului care activează depunerea de os în jurul acestuia, maximizând astfel osteointegrarea implantului dentar, iar partea protetică (abutment-ul ) este fabricată în varianta “hibridă” individualizatăprin tehnologia computerizată 3D CAD/CAMUn implant din titan cu un bont individualizat din zirconiu reprezintă cea mai buna soluție la momentul actual.

Totuși, ținând cont de faptul că alergia la metale*are o prevalență mare în rândul populației;în ceea ce privește implanturile dentare, au fost descrise cazuri extrem de rare de sensibilizare la titan la paciențiicu eșec al protezării, care erau alergici și la alte metale.Implanturile dentare metalice din titan și aliajele de titanpot induce prin sensibilizare (alergie) hiperplazie gingivală, care ulterior datorita factorului microbian poate compromite definitivtratamentuluicu implanturi.

În general, suprafața de contact a implanturilor dentare cu osul este mică fapt deosebit de important având în vedere că osul are un potențial de reactivitate foarte scăzut. Pe de altă parte, mucoasa orală și pielea se comportă foarte diferit din punct de vedere imunologic, parțial datorită influenței sistemelor imunitare specifice pentru fiecare organ, cum ar fi țesutul limfoid asociatcu pielea și țesutul limfoid asociat cu mucoasa.

Evaluarea potențialului de sensibilizare a pielii la sărurile de nichel, crom, și titan a demonstrat că a fost necesară o cantitate semnificativă de ioni de titan pentru a provoca o reacție cutanată. Cantitatea de ioni de titan eliberată din aliaje de titan a fost considerată mică din cauza stabilizării suprafeței și a rezistivității la coroziune a oxidului de titan format pe suprafața aliajelor de titan. Aceste rezultate pot explica cazurile extrem de rare de sensibilizare a contactului la titan, iar apariția reacțiilor imunologice, se datorează mai mult elementelor care intră în compoziția aliajelor de titan (nichel sau vanadiu) și nu titanului propriu-zis.

La ora actuală implanturile din zirconiu sunt singura alternativă viabilă fără titan. Zirconiul este un material folosit cu succes în implantologie deoarece s-a dovedit a fi extrem de biocompatibil, nu are efect alergic (nefiind metal), are proprietăți micro-structurale foarte interesante, este osteo-conductiv, dur și rezistent,are o culoare care se potrivește cu dinții naturali și o afinitate scăzută la placă bacteriana.

Clinica Grandismedozon îți oferă posibilitatea de alegere între implanturile din titan și implanturile din zirconiu.

*Jacob P. Thyssen, Torkil Menn. Metal Allergy – A review on Exposures, Penetration, Genetics, Prevalence and Clinical Implications. In Chem. Res. Toxicol., 2010, 23 (2), pp 309–318, 2009.

Manish GoutamChandu GiriyapuraSunil Kumar Mishra, and Siddharth Gupta– Titanium Allergy: A Literature Review Indian. J Dermatol. 2014 Nov-Dec; 59(6): 630.

https://www.researchgate.net/publication/23173462_Titanium_allergy_in_dental_implant_patients_A_clinical_study_on_1500_consecutive_patients

https://www.peertechz.com/Dental-Problems-Solutions/JDPS-4-144.php

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4248517/

Procedura de sinus lifting (augmentare sinuzală) pentru implant dentar

Sinusul maxilar reprezintă o cavitate plină cu aer situată la nivelul pomeților. Fiecare om are două sinusuri maxilare, unul pe partea stângă și unul pe dreapta, care nu comunică între ele.

În cazul pierderii  dinților din zonele laterale, a premolarilor și în special a molarilor de la maxilarul superior, osul din acea zonă se micșorează în mod natural și se resoarbe în timp. Pentru că în situația dată nu există suficient os disponibil pentru a pune în siguranță un implant, sinusurile trebuie să fie ridicate, astfel în zona dată se creează un spațiu necesar pentru suplimentarea cu os artificial, ceea ce în final va ajuta la stabilizarea implantului.

Pentru procedura de sinus lifting în clinica Grandismedozon utilizăm o tehnologie inovatoare de ultimă generație, care permite augmentarea sinusului maxilar printr-o metoda minim invazivă pe cale internă, cu înserare concomitentă de implanturi dentare.

Avantajele și beneficiile acestei proceduri revoluționare:

  • Procedură minim invazivă de ridicare a  sinusului maxilar ce permite o vindecare rapidă și o regenerare perfectă a osului,
  • Tehnică rapidă cu un control şi o siguranță sporită, cu risc minim de lezare a membranei sinusale,
  • Posibilitatea abordării sinusului maxilar cu grosimea podelei osoase de 1-2mm,
  • Procedură atraumatică cu edem postoperator redus – pacientul se umflă mult mai puțin decât în cazul procedurii clasice de sinus lift extern,
  • Dureri post-operatorii reduse,
  • Procedura se face concomitent cu inserarea implantului dentar,

Se obțin aceleași rezultate ca la un sinus lift extern.




Copyright © 2020 Grandismedozon. All rights reserved.




Copyright © 2020 Grandismedozon. All rights reserved.