Nutriție integrativă – Abordarea care îți aduce echilibrul perfect

Filosofia nutriției integrative constă în faptul că sănătatea omului este expresia îmbinării complexe dintre aspectul fizic, chimic, mental, emoțional și spiritual a vieții și existenței omului. De fapt, specialiștii instruiți în nutriția holistică abordează sănătatea și vindecarea din perspectiva ființei umane ca un tot întreg. Descoperă mai mult în interiorul articolului.

Nutriție integrativă – Abordarea care îți aduce echilibrul perfect

Nutriție-blog-1200x800.jpg

Termenul de nutriție integrativă constă în faptul că sănătatea omului este expresia îmbinării complexe dintre aspectul fizic, chimic, mental, emoțional și spiritual a vieții și existenței omului. De fapt, specialiștii instruiți în nutriția holistică abordează sănătatea și vindecarea din perspectiva ființei umane ca un tot întreg. Folosind educația nutrițională în calitate de instrument, specialiștii în nutriție integrativă pun accentul pe consolidarea sănătății și combaterea bolilor abordând fiecare persoană ca și individ unic. Acest lucru necesită angajarea pe deplin a individului în procesul de recuperare a sănătății și onorarea înțelepciunii sale înnăscute, lucrând în echipă pentru a marca cursul spre o sănătate optimă. Specialistul în nutriție integrativă oferă consiliere persoanelor referitor la îmbunătățirea dietei, modului de viață și atitudinii privind prevenirea bolilor și promovarea sănătății.

 

Nutriția și alimentația joacă un rol vital în cadrul medicinei integrative, lărgindu-și aria operațională prin introducerea unor suplimente care sporesc starea de bine și întăresc imunitatea organismului – așadar putem spune că această disciplină devine din ce în ce mai populară și se focusează asupra felului în care dieta echilibrată și suplimentele nutritive pot contribui la întărirea stării de bine a corpului, minții și spiritului.

 

Nutriție integrativă
Nutriția și alimentația joacă un rol vital în cadrul medicinei integrative.

 

Componentele nutriției integrative

Specialistul în nutriție consiliază persoana pentru a acoperi majoritatea elementelor din sfera nutrițională: macronutrienți, micronutrienți și elemente legate de combinarea alimentelor, precum și sursa de proveniență a acestora. Cu toate acestea, ideea de nutriție integrativă sau nutriție holistică, merge și mai adânc, explorând ideea că nu doar o alimentație și dietă adecvate pot ajuta la vindecarea corpului său fizic, dar și a celui emoțional. De fapt noi credem că o stare bună de sănătate depinde de așa-numita hrană primară precum: activitatea fizică regulată, relații interumane semnificative, activitate profesională care aduce satisfacție, o practică spirituală corespunzătoare, urmarea pasiunilor proprii, forme de auto-îngrijire în afara dietei, creativitate, joacă și distracție. Noi credem că aceste lucruri sunt importante pentru o viață fericită, ești de acord?

Medicul David Rakel, profesor și director al programului de medicină integrativă de la Universitatea de Medicină din Wisconsin, consideră că tratamentele medicinei integrative se comprimă în trei categorii: minte, trup și comunitate. Aceste categorii includ o serie de modalități de operare precum: cercetarea, aplicarea unei scheme personalizate de tratament cu suplimente nutritive, intervențiile chirurgicale, reflexo-terapie pentru trup, prevenție și nutriție.

 

Relația dintre mâncare și dispoziție

Multe studii au avut ca obiect de analiză felul în care mâncăruri, sau suplimente nutritive complexe pot avea efecte benefice asupra stărilor depresive, iritabilității, mâncatului pe bază de stres și comportamentului de nervozitate. Alte cercetări au scos la iveală faptul că o dietă bazată pe fructe, legume și grăsimi sănătoase poate diminua stările de iritabilitate și depresie în cazul vârstnicilor și adolescenților, comparând cu o dietă bogată în carbohidrați și zaharuri.

 

Pofte și dependențe culinare

În momentul în care pacientul conștientizează că are anumite pofte culinare (pe care nu și le poate stăpâni) este primul pas care ajută la schimbarea întregii sale filosofii. În primul rând trebuie de-construită pofta prin evaluarea tipului de mâncare care este preferat (alimente bogate în grăsimi procesate, carbohidrați, zaharuri), intervalul orar în care intervine ”pofta”, ce se întâmplă la nivelul creierului când se naște pofta, care este statusul emoțional al pacientului și ce chimicale se eliberează în corp în momentul în care intervine senzația de ”nu mai pot rezista”.

 

Nutriție integrativă

 

Numeroase studii clinice au arătat că pofta/dependența alimentară are același efect asupra creierului ca și dependența de droguri, reacțiile corpului fiind similare în cazul celor două dependențe.

 

Trenduri în dietă

Dacă urmăriți felul în care și-au schimbat hypermarketurile strategia de promovare a produselor, puteți distinge cu ușurință care sunt și trendurile în dietă: de la ”produsele eco/bio”, la alimentele cu ”0 calorii”, neprocesate ori alimente specifice dietei Paleo, Dukan, Keto, etc. Un specialist în nutriție integrativă, pentru a oferi cele mai bune sfaturi pacienților săi, trebuie să fie la curent cu aceste trenduri și să argumenteze de ce acestea funcționează sau nu în cazul pacientului pe care îl consiliază.

 

Nutriție integrativă
Atunci când specialistul în nutriție integrativă concepe un plan de tratament pentru pacient, întotdeauna are același punct de plecare: filosofia nutriției integrative este holistică și prevede tratarea omului ca întreg.

 

Rolul unui specialist în nutriție integrativă este foarte complex și poate include și argumentări cu privire la sustenabilitatea alimentelor, metodele de procesare a alimentelor, cumpărarea alimentelor organice de la producători locali vs. metodele convenționale de agricultură, organismele modificate genetic, alimentele procesate și indicii trecuți pe ambalajele produselor. Toate aceste aspecte au un singur numitor comun: impactul alimentelor consumate asupra corpului ca întreg.

Dezvoltarea unui plan de nutriție

Atunci când specialistul în nutriție integrativă concepe un plan de tratament pentru client, întotdeauna are același punct de plecare: filosofia nutriției integrative este holistică și prevede tratarea omului ca întreg. Niciun plan de tratament nu este valabil pentru toți – nevoile emoționale, fizice și nutriționale sunt diferite în fiecare caz în parte. Astfel că specialistul în nutriție integrativă va concepe planul de nutriție după o discuție preliminară cu clientul său, în care se stabilesc obiectivele ce se doresc a fi atinse, precum și calea care trebuie urmată – așadar drumul spre vindecare diferă de la individ, la individ.

Văzând beneficiile nutriției integrative, în cadrul clinicii Grandismedozon am integrat acest serviciu, tocmai pentru că suntem conștienți de câștigul incontestabil pe care aceasta îl are asupra sănătății și asupra pacientului, ca întreg. Atunci când mintea, trupul și sufletul sunt în echilibru, suntem cu un pas mai aproape de vindecare.

 

nutriției integrative
Atunci când mintea, trupul și sufletul sunt în echilibru, suntem cu un pas mai aproape de vindecare.


Copyright © 2020 Grandismedozon. All rights reserved.
Copyright © 2020 Grandismedozon. All rights reserved.