Fumatul îți pune în pericol sănătatea. Ce se întâmplă atunci când fumezi
Țigara. Jandarm pus în slujba relaxării, pretext de socializare, refugiu spiritual, proverbialul “fumatul dăunează grav sănătății”nu mai produce de multă vreme ecouri cerebrale. Dar știai că efectele sale contribuie major și la afectarea segmentului oral? De la pete dentare, afecțiuni gingivale, pierderea dinților, până la cazuri severe de cancer bucal sau cancer pulmonar.
Până nu faci foc, nu iese fum – în cazul acesta, fumul de tutun aprinde un foc cu potențial letal. Aproximativ 90 % din persoanele diagnosticate cu cancer oral sau alte tipuri de cancer din sfera gâtului, au fost sau sunt în continuare fumătoare. Riscul dezvoltării acestor afecțiuni crește odată cu doza de tutun administrată zilnic, fumătorii fiind de 6 ori mai predispuși de a dezvolta una din aceste forme de cancer.
Unul din efectele fumatului este pătarea dinților din pricina nicotinei și a gudronului din tutun. Îngălbenirea poate surveni în timp foarte scurt, iar fumătorii cu vechime reclamă chiar nuanțe pământii ale dinților.
Potrivit American Dental Association (ADA), alăturat decolărării dinților, fumatul cauzează halitoză și diminuarea gustului. În timp, acesta sabotează sistemul imunitar, producând multiple efecte adverse ce includ chiar și reducerea abilității de recuperare după o intervenție chirurgicală. Din cauza acestui fapt, fumatul constituie cel mai signifiant factor de risc asociat cu afecțiunile parodontale. Parodontita definește inflamația ce afectează osul și structurile de susținere, iar în stadii avanasate duce la pierderea dintelui vizat.
Tutunul, în special varianta masticabilă, crește riscul apariției cancerului oral, ce poate debuta într-o formă extrem de agresiv datorită abundenței de vase sanguine și ganglioni limfatici din zona capului și gâtului. Nu în ultimul rând, efectele conduc la apariția multiplă a cariilor, lansând adevărate provocări stomatologiei restaurative.
Ce pași concreți poți urma pentru a renunța la fumat:
- Caută un motiv personal pentru care trebuie să renunți la tutun. Lucrurile generale nu se aplică în cazul tău, pentru că nu vor fi sufficient de motivante. Ce a dispărut bun odată cu obiceiul de a fuma.
- Consumă produse care conțin nicotină. Pentru că întreruperea bruscă a consumului de tutun poate provoca reacții puternice în organism, specialiștii recomandă înlocuirea țigărilor cu produse (gumă de mestecat sau plasturi) care conțin nicotină.
- Găsește-ți un prieten care să aibă aceeași țintă ca tine. În momentul în care iei decizia de a renunța la fumat, tot procesul este mult mai simplu în momentul în care cineva apropiat îți este alături.
- Fă mișcare! Activitatea fizică te va ajuta să reduce pofta de nicotină, așadar, atunci când îți vine poftă de a fuma, ieși la alergat, sau la plimbare.
- Consumă fructe și legume. O alimentație bogată în vitamine și săracă în grăsimi te va ajuta să treci mai ușor peste ”pofta” de a fuma.
Medicul stomatolog joacă un rol deosebit de important demersul renunțării la acest obicei, și poate influența puternic rata succesului pacientului. Beneficiile includ:
- Abilități educaționale și motivaționale
- Consolidarea unei relații bazate pe încredere
- Revizuirea istoricului medical
- Vizite regulate pentru evaluare și suport
Efectele fumatului asupra dinților, respirației și a sănătății în general, pot influența dorința pacientului de a renunța la acest obicei, dar o primă vizită la cabinetul stomatologic este un prim pas important.
Cu toții ne dorim un zâmbet alb, o respirație proaspătă, gingii și dinți puternici, iar cu ajutorul specialiștilor Grandismedozon, toate acestea pot compune deziderate tangibile – prin tratamente dentare specifice și consiliere în materie de nutriție integrativă.